Gazonkalender

  1. Home
  2. Tuinonderhoud
  3. Gazonkalender

Gazonkalender

Je gazon wil je goed onderhouden op de juiste manier, anders heb je kans op schrale plekken. Natuurlijk wil je je gazon zo lang mogelijk mooi houden, ook om kosten te besparen. We helpen je graag een handje door hieronder uit te leggen in welke tijd van het jaar welke werkzaamheden nodig zijn en wat belangrijk is om op te letten. 

Januari - februari - maart

Het eerste kwartaal van het jaar is het nog volop winter en er is een grote kans dat het dan vriest. De winter is de meest kwetsbare periode voor gras, dus wees in deze periode erg voorzichtig. Doorgaans kun je in maart beginnen met het eerste grasonderhoud van het jaar, mits de temperaturen weer wat hoger zijn. Het is verstandig met een bodemtest te bekijken wat de staat van de bodem is. Waar nodig kun je het gazon bestrooien met kalk. Deze bodemtest kun je eenvoudig bij ons aanvragen. Ook het kalk kunnen wij leveren. 

In maart kun je bovendien beginnen met maaien, verticuteren, bemesten en het bijwerken van de randen. 

April - mei - juni

Omdat het gras in deze periode volop gaat groeien, is het belangrijk voldoende onderhoud uit te voeren. Maai het gras, maar niet te kort: niet korter dan 3 cm (dit kun je op je grasmaaier instellen). De maanden mei en juni kunnen al behoorlijk warm worden. Besproei het gazon bij warm weer. In mei kun je bovendien nogmaals bemesten. 

Juli - augustus - september

Is de zomer erg warm, dan is het verstandig om het gazon niet korter dan 4 cm te maaien. En uiteraard is het belangrijk voldoende te sproeien in het zomerseizoen. Eventuele kale plekken kun je helaas niet altijd voorkomen. Deze kun je weer opvullen door in juli en september opnieuw te bemesten. Bij serieuze schade aan je gazon kun je in deze periode nieuwe graszoden leggen. 

Tip: ga je met vakantie? Wij houden je tuin graag mooi door in de tussentijd te maaien en te sproeien. Vraag naar de mogelijkheden!

Oktober - november - december

Is er nog bemesting nodig op je gazon, doe dit dan snel. Oktober is de laatste mogelijkheid hiervoor. Bemest met kalium om het gazon sterk de winter in te laten gaan. In november, het hart van de herfst, is het verstandig blad te verwijderen. Eventueel kun je nu ook voor het laatst maaien, mits de temperatuur niet te laag is. In december kunt u het gazon dan laten rusten. 

Meer weten?
Neem contact op
0571 – 274 926